Bugarska na čelu EU: Evropa u znaku sigurnosti, stabilizacije i solidarnosti

Pod motom “Snaga je u ujedinjenju” (Съединението прави силата) Bugarska je u beogradskom hotelu „Metropol“, predstavila prioritete svog šestomesečnog predsedavanja Evropskom unijom.

Dajući uvodnu reč na engleskom, njegova ekselencija ambasador Republike Bugarske u Beogradu, gospodin Radko Vlajkov je rekao, da će prioriteti njegove zemlje u narednom polugodišnjem periodu na čelu Evrope biti sažeti u tri sombolična slova S; ili u stabilizaciji, sigurnosti i solidarnosti.

Tome treba dodati u pomaganje zamljama zapadnog Balkana u savladavanju prepreka i ubrzavanju reformi na evropskom putu i isto tako stvaranje bolje situacije za mladu generaciju u samoj Uniji, naveo je on.

Vlajkov se isto tako osvrnuo i na probleme koje sama Evropska unija ima unatar nje. Počev od Bregzita, preko izbeglica, pa sve do problema se nekim svojim članicama, od ekonomije do pokušaja nepoštovanja nekih evropskih vrednosti i dogovora. On je zato najavio održavanje velikog Samita EU u Sofiji, maja ove godine.

(H.E. Ambasador Republike Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov i predsednik Eurobalkana profesor dr Slavenko Grgurević)

Ministarka evropskih integracija Srbije, Jadranka Joksimović izrazila je nadu i uverenje da će Bugarska mnogo pomoći Srbiji, prvenstveno svojim iskustvima u  ispunjavanju normi i Poglavlja koja je pred nju pre više od decenije postavila porodica evropskih naroda.

Takođe je napomenula da Srbija od EU samo na ime predpristupnih fondova nepovartno dobija više od 200 miliona evra godišnje i osvrnula se na prekograničnu saradnju, kao jedan vid pomoći, gde sa partenerima iz Bugarske ima odlična iskustva.

Jadranka Joksimović je izjavu predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da će Srbija ući u Evrosku uniju 2025., ocenila kao ohrbrujuću i najavila u ovoj godini otvaranje još najmanje tri Poglavlja.

Šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici rekao je da su sada vrata Evropske unije na Zapadnom Balkanu širom otvorena i pozvao sve zemlje da se kroz reforme što pre priključe Ujedinjenoj Evropi.

Na kraju je amabasador Vlajkov u kratkom i veoma nadahnutom govoru na srpskom jeziku najpre citirao Dositeja Obradovića koji je Karađoređeve ustanike i srpski narod pozvao da se ujedine i zajedno krenu ka Evropi, a zatim se prisetio Nikole Tesle, koji je i kao najpoznatiji Srbin, jedan od najpoznatijih Evropljanina i još jednom pozvao srpski narod i srpsku državu da se što pre priključi Evroskoj uniji.

Skup u „Metropolu“ kome je pristvovao dilomatski kor u Beogradu, javne i političke ličnosti, predstavnici medija i grupa studenata Fakulteta političkih nauka, otvoren je bugarskom i srpskom himnom, a zatvoren himnom Evropske unije, Betovenovom „Odom radosti“.

Izvor: FAS, CorD Magazine

Leave a Reply