Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Sofiji

Za Srbiju je važno da do sredine maja, kada će u Bugarskoj biti održan Samit EU – zapadni Balkan, ispuni 115 kriterijuma koje su dobile sve zemlje regiona, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je, na poziv predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i bugarskog premijera Bojka Borisova, u Sofiji prisustvovao Samitu lidera zapadnog Balkana i EU.

Mnoge zemlje, kako je konstatovao Vučić, nisu učinile ništa ili su vrlo malo uradile s tim u vezi. „Za nas je važno da to uradimo pre polovine maja, kada se u Sofiji održava veliki Samit EU i zapadni Balkan”, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao i da je ključna tema sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, posle njegove turneje po regionu na kojoj je predstavljao novu Strategiju EU za zapadni Balkan, bio dalji napredak na putu ka EU. Kako je objasnio, razgovarali su o prevazilaženju političkih razlika, ali i o problemu granica, koji mora da se reši, i dodao da to nije ni jednostavno ni lako.

Junker je na kraju balkanske turneje poručio da EU ostaje privržena evropskoj perspektivi zapadnog Balkana i da pristupanje ovog regiona EU „nije san, već realnost”, kao i da su rokovi manje važni od napretka u reformama. Osim srpskog predsednika, u sastanku su učestvovali premijeri Albanije, Crne Gore i Makedonije – Edi Rama, Duško Marković i Zoran Zaev – predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović i predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači.

U ime EU, Samitu su prisustvovali visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han. Samitu je predsedavao Bojko Borisov, premijer Bugarske, koja predsedava EU.

Srpski predsednik novinarima je preneo da se na Samitu, pored napretka zapadnog Balkana ka EU, razmatralo i nekoliko drugih bitnih tema, koje su drugačije od onoga što je uobičajeno. Razgovarano je, naime, o političkim razlikama i razlikama kada je reč o granicama, koje, kako je rekao, moraju da se reše, kao i o tome na koji način to učiniti.

„Nije lako i jednostavno, ali moramo da guramo napred”, zaključio je Vučić, prenosi Tanjug. Ukazao je i da je Bojko Borisov postavio ambiciozne ciljeve kada je reč o povezanosti regiona.

„U nekoliko navrata govorio je o Beogradu i povezivanju Beograda sa mnogim drugim važnim gradovima u regionu, kao i o tome da je za to potrebno da se obezbedi više evropskog novca. Govorio sam o tome da sam sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel po ko zna koji put razgovarao o auto-putu Niš–Priština i koliki bi značaj on imao za Toplički okrug, Niš, Merošinu, Nišavski okrug i druge krajeve Srbije. Mi ćemo sa njegovom izgradnjom krenuti krajem ove godine”, najavio je predsednik Vučić i dodao da će Srbija sama krenuti i u izgradnju auto-puta Niš–Dimitrovgrad.

Na Samitu se razgovaralo i o tome da region radi na uspostavljanju regionalne ekonomske zone i o ispunjavanju 115 kriterijuma koji su već dati zemljama i teritoriji zapadnog Balkana. U obraćanju medijima u prisustvu svih učesnika sastanka, Junker je rekao da se tokom posete regionu uverio da svi zapadnobalkanski partneri dele iste vrednosti, prenosi Beta. Kako je istakao, zemlje regiona ostvarile su ogroman napredak, koji ga je „impresionirao”, ali je i naglasio da nijedna još nije ispunila sve kriterijume i uslove za članstvo.

Svuda je, kaže, video istu spremnost, istu želju da se sprovedu neophodne reforme koje treba izvršiti da bi zemlje mogle da uđu u EU, ali je napredak različit od zemlje do zemlje. Sa zapadnog Balkana, kako je rekao, odlazi sa ubeđenjem koje je već postojalo – da je mesto ovog regiona u EU.

„Zemlje koje žele da se pridruže EU moraju da ispune sve kriterijume i uslove povezane s EU. Nije uvreda za te zemlje što nijedna od njih nije ispunila uslove, ali postoji ogroman napredak u svim zemljama u regionu. Veoma sam impresioniran time, ali naglašavam da moramo videti kredibilnu borbu protiv organizovanog kriminala, protiv korupcije, koja je bolest koja razara društva”, dodao je predsednik EK.

Govoreći o izazovima, Junker je ponovio da sve zemlje koje žele u EU moraju da okončaju sve bilateralne teritorijalne sukobe koji traju. Naglasio je da EU ne može da pravi ustupke u uslovima pristupanja i dodao da to nije u interesu zemalja zapadnog Balkana, ali ni EU. Junker je objasnio da se juče razgovaralo i o problemu migracije, koji pogađa celu Evropu, o ekonomskoj integraciji regiona, o slaboj povezanosti zemalja regiona, o principima ekonomske integracije regiona o kojima je dogovor postignut na samitu u Trstu.

„Sastanak u Sofiji potvrdio je zajedničke prioritete, a to je da se izgradi verodostojna evropska perspektiva za zapadni Balkan, zasnovana na reformama, vrednostima i ekonomskoj saradnji”, zaključio je Junker.

Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je da zemlje regiona do samita EU – zapadni Balkan u maju treba da spreme ambiciozne projekte za bolju povezanost. U zajedničkom obraćanju medijima sa Junkerom, Borisov je objasnio da postoje ambiciozni zadaci za infrastrukturu, auto-puteve i transportne koridore. Prema njegovim rečima, predsednik EK obilaskom država zapadnog Balkana pokazao je celoj Evropskoj uniji koliko je taj region važan, čak i u, kako je rekao, delovima gde se o njemu ne zna i ne razgovara mnogo.

Bugarski premijer pozvao je na ubrzanje napora u cilju uspostavljanja bolje transportne mreže, ali i saradnje u regionu. Kazao je i da je u fokusu među projektima i auto-put kroz Kosovo. Istakao je da je važno raditi i na povezanosti u energetici. „Sve zavisi od nas. Imamo različite interese na Balkanu. Sada je vreme da potvrdimo da ono što radimo pod okriljem EU nije usmereno protiv Rusije, Turske ili nekog našeg suseda, naprotiv. Želimo da naš region napreduje, zato što želimo da gradimo, a ne da uništavamo”, rekao je Borisov.

Izvor: Politika

Leave a Reply