Ministri Zapadnog Balkana: Prioritet regionalna saradnja

Pripreme za predstojeći Samit Zapadni Balkan-EU koji će se u julu održati u Londonu bile su tema sastanka šest ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana. Sastanak je održan u Sarajevu, a prisustvovali su mu visoki evropski i britanski zvaničnici.

Saradnja, bezbednost, evropski put, bile su to teme sastanka šest ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana. Bilo je reči i o realizaciji projekata dogovorenih na Samitu u Trstu. Tada je BiH dobila sredstva za četiri infrastrukturna projekta.

"Mi smo danas razgovarali o pripremama za Samit Zapadni Balkan i EU koji će se u maju desiti u Bugarskoj, takođe smo razgovarli o pripremama za sledeći samit u okviru berlinskog procesa koji će se desiti u Londonu", rekao je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Zbog Sastanka u Sarajevo je došao i Kristijan Danijelsen, direktor direkcije EK za susedstvo i pregovore. Rešavanje bilateralnih problema jedan je od uslova zadatih u novoj Strategiji EU.

"To su reforma koja se odnosi na vladavinu prava, ekonomske reforme, i vrlo važno pitanje pomirenja. Danas smo imali veoma dobre diskusije o ovim reformama, i danas smo vodili vrlo dobru diskusiju o ovim važnim temama", kazao je Kristian Danielson.

Nastojanja Bugarske da u toku predsedavanja EU promoviše ideju proširenja na Zapadni Balkan pozdravili su učesnici skupa. No, proiširenja do 2025. godine, bar prema smernicama iz Strategije neće biti.

"Bugarska smatra da je vrlo dobro urađena, da sadrži konkretne predloge i impulse i inicijative, šest inicijativa koje se odnose na zemlje Zapadnog Balkana, nosi u sebi određenu perspektivu, otvara horizonte", rekla je Ekatarina Zaharijeva.

Novom strategijom EU definisano je da se proces pridruživanja nastavlja, ali da proširenja za sada nema, te da bi 2025. godine u EU mogle ući Srbija i Crna Gora.

"Evropska unija je nama napisala da mi moramo da rešimo bilateralne probleme između našh zemalja. Što oni nisu rešili svoje pa se sad svadjaju oko granice. Kako su jedni uslovi važili ranije, a sada će važiti neki novi", izjavio je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Republike Srbije.

Šefovima diplomatija se pridružio i ministar za Evropu i Ameriku Ujedinjenog kraljevstva Alan Dunkan, a sve u cilju pripreme zemalja Zapadnog Balkana za Samit koji se u julu održava u Londonu. Najavljeni samit je deo tzv. nemačko-britanske inicijative. Ova inicijativa je pokrenuta pred odluku Velike Britanije da izadje iz EU.

Izvor: N1