Vlajkov: Vi sprovodite reforme, mi ćemo održavati vatru

Ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov izjavio je u “360 stepeni” TV N1, da je zadovoljan Samitom u Sofiji na kojem je, kako kaže, potvrđena evropska perspektiva za Zapadni Balkan. Vlajkov je uveren da Srbija može postati članica EU do 2025, dok je koordinatorka Nacionalnog konventa za EU Nataša Dragojlović istakla se reforme moraju ubrzati.

Ambasador Vlajkov je rekao da je glavna poruka Samita ono što je u Sofiji izjavio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk – da ne postoji plan B.

Bugarska je, kako kaže, uspela da ubedi ostale države članice EU da vrate fokus na proširenje Unije i na Zapadni Balkan, i zemljama regiona danas je jasno potvrđena evropska perspektiva.

“Od sad, pa nadalje sve zavisi od naših zajedničkih napora – napora srpskih političara da sprovode reforme i naših napora da ‘održavamo vatru’. Ovo je istorijski dan za EU, Zapadni Balkan, Bugarski i Srbiju. Zajedno smo uspeli”, ocenio je ambasador.

Vlajkov je ocenio i da se region dosta promenio od poslednjeg Samita EU i zemalja regiona u Solunu 2003. godine. Srbija je tada, kako kaže, bila zemlja koja je još dokazivala da je na putu ka demokratiji, danas je, prema njegovoj oceni, prosperitetna zemlja sa jasnom strategijom čiji je osnovni cilj članstvo u EU.

“2025. godina nije obećanje, već indikacija da ako se reforme nastave, da će 1. januara 2025. građani Srbije doživeti ono što su bugarski građani doživeli 2007 – jednu neopisivu euforiju i nadu za drugačiji život”, naveo je Vlajkov ističući da su građani Bugarske morali da “stisnu zube” kada su sprovođene najteže reforme, ali da danas nema Bugarina koji nije zadovoljan zbog članstva u Uniji.

Bugarsku je napred vodio konsenzus politike i društva, ukazuje Vlajkov i ističe da je upravo to ono što je potrebno Srbiji kako bi se evropski put ubrzao. Kaže da u parlamentu ima antievropskih partija koje svojim ponašanjem utiču na političare, kao i da u srpskim medijima često može da pročita pisanja o EU koja nisu tačna.

“Podrška (EU) nije bezuslovna, vezana je za ispunjavanje kriterijuma. Pomažemo iskustvom, ne otkrivamo toplu vodu, ali stvari su na srpskoj strani. To zavisi od simbioze između politike i društva”, ocenio je Vlajkov.

Veliki napori u dijalogu s Prištinom, dogovor blizu

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, koji je prema oceni mnogih – uslov svih uslova za članstvo Srbije u EU, ambasador Vlajkov je rekao da je u prethodnih godinu i po dana svedok velikih napora koje srpska strana ulaže u dijalog. Nemoguće je, kako kaže, reći da li će do dogovora doći za šest do osam meseci, ali je ubeđen da trenutni napori ne mogu, a da ne donesu važan rezultat za obe strane.

Da je dogovor Beograda i Prištine blizu uverena je i koordinatorka Nacionalnog konventa za EU Nataša Dragojlović. Sudeći po intenzivnoj diplomatskoj aktivnosti sa svih strana, deluje da se konsultacije privode kraju, rekla je Dragojlović ističući da je potrebno privoleti prištinsku stranu da otkoči pregovore.

Komentarišući rezultate Samita u Sofiji, Dragojlović je ocenila da su poruke koje su se danas mogle čuti optimistične. Ona je podvukla da građanima Srbije puko članstvo u EU ne znači ništa, i da Konvent insistira na ispunjavanju svih uslova – nezavisnom pravosuđu, podeli vlasti, ljudskim pravima i slobodama, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala…

“Sve to nalazimo i u ovoj Deklaraciji (potpisanoj u Sofiji). Na početku su navedene osnovne vrednosti na kojima EU počiva i zbog čega je prijemčiva drugim državama koje streme članstvu, i to je poruka za svaku državu koja planira da postane kandidat”, istakla je ona.

Dragojlović je rekla i da ne razume nezadovoljstvo albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija, podsetivši da su i ostale zemlje Zapadnog Balkana morale da ispune brojne kriterijume za početak pregovora o članstvu, odnosno viznu liberalizaciju.

Objasnila je i da je Nacionalni kovent – koji ne čine samo nevladine organizacije, već brojna strukovna udruženja i naučne institucije zainteresovane za pristupanje EU – korektiv, koji u direktnoj komunikaciji sa Vladom, iznosi stavove šta je potrebno unaprediti.

“Dosta toga se zaista i prihvati, kao i u ovoj Deklaraciji i strategijama. Dosta toga na papiru izlgeda dobro postavljeno što za sedam godina mora da postane naša realnost. Može, ali ne ovim tempom”, istakla je ona.

Dragojlović je poručila da se Ustav treba promeniti onako kako preporučuju profesionalna udruženja i Venecijanska komisija, kao i da je povlačenje Medijske strategije dobar znak da se stvari mogu promeniti na bolje.

Snimak cele emisije pogledajte u video prilogu:

Izvor: N1