Zaštitnik građana i bugarski ambasador potpisali Sporazum o bespovratnim sredstvima

Zaštitnik građana Zoran Pašalić potpisao je 3. maja u Dimitrovgradu sa ambasadorom Republike Bugarske u Beogradu Radkom Vlajkovim Sporazum o bespovratnim sredstvima za sprovođenje projekta „Povećanje dostupnosti Zaštitnika građana građanima koji žive u unutrašnjosti Srbije“. Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i bugarska ombudsmanka Maja Manolova.

 

Zahvaljujući se Ambasadi Republike Bugarske na podršci, Pašalić je rekao da realizacija projekta ima za cilj jačanje kulture ljudskih prava, socijalne pravde i posvećenosti evropskim principima, kao ključnim demokratskim vrednostima. Takođe, od izuzetnog značaja je i informisanje javnosti o konceptu ljudskih prava, kao i nadležnostima Zaštitnika građana u ovoj oblasti, istakao je Pašalić.

 

Institucija Zaštitnika građana mora biti dostupna svim građana Srbije, uključujući i onim u manjim sredinama, izjavio je Pašalić i dodao će tokom poseta gradovima i opštinama, pored prijema pritužbi građana na rad organa javne vlasti razgovarati i sa predstavnicima opštinskih i gradskih vlasti o ostvarivanju prava građana na lokalnom nivou.

 

Zaštitnik građana je do sada primio 78 pritužbi građana iz Dimitrovgrada, koji se najčešće pritužuju na povredu prava u oblasti zaštite imovine i poštovanja zakona. U oblasti prava nacionalnih manjina građani ukazuju na probleme na koje nailaze prilikom nostrifikacije diploma i obrazovanja.

 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić i ombudsmanka Republike Bugarske Maja Manolova razgovarali su o unapređenju saradnje dve institucije u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava.

 

U razgovoru sa predstavnicima civilnog društva, koji je usledio nakon potpisivanja sporazuma, predstavljeni su probleme sa kojima se građani svakodnevno suočavaju.

 

Izvor: Ombudsman

Prenosi: minoritynews.rs