U Nišu održana međunarodna konferencija „Proširenje EU od Sofije do Londona i nadalje: Rezultati i perspektive za zemlje Zapadnog Balkana“

Na Univerzitetu u Nišu u utorak 26. juna održana je Međunarodna konferencija „Proširenje EU od Sofije do Londona i nadalje: Rezultati i perspektive za zemlje Zapadnog Balkana“.

Konferenciju su otvorili gradonačelnik Grada Niša Darko Bulatović i ambasador Republike Bugarske u Republici Srbiji Radko Vlajkov.

Ovaj događaj je organizovala Ambasada Republike Bugarske u partnerstvu sa Delegacijom EU u Srbiji i Centrom za istraživanje migracija.

Na temu „Prioriteti Predsedavanja Bugarske Savetom EU u 2018. i ostvareni rezultati: Pomirenje i dobrosusedski odnosi, povezivanje, digitalna agenda, ukidanje troškova rominga govorili su Duško Lopandić, ambasador MSP Republike Srbije u penziji, profesor evropskih politika na Univerzitetu „Sveti Kliment Ohridski“ u Sofiji prof. dr Ingrid Šikova i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu prof. dr Nevena Petrušić.

Druga tema skupa bila je „Strategija Evropske komisije i vizija EU za Zapadni Balkan: Berlinski proces i samit u Londonu u julu 2018 – šta možemo da očekujemo“. O ovim pitanjima govorili su predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović, predsednik Asocijacije za istraživanje i razvoj Eurobalkan prof. dr Slavenko Grgurević I Lucas Maximilian Schubert iz Fondacije Konrad-Adenauer Stiftung iz Beograda. Moderator skupa bila je Biljana Jović.

 

Ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov ocenio je u Nišu da je realno da Srbija 2025. godine pristupi Evropskoj uniji.

Vlajkov je na međunarodnoj konferenciji u Nišu o temi “Proširenje EU od Sofije do Londona i nadalje: Rezultati i perspektive zemalja zapadnog Balkana”, predstavio rezultate bugarskog predsedavanja Savetom EU.

Bugarski ambasador je na međunarodnoj konferenciji o perspektivama EU integracija za zemlje Zapadnog Balkana, pod nazivom “Proširenje EU od Sofije do Londona i nadalje”, kazao da će Bugarska kao predsedavajući Saveta EU svoj doprinos evropskim integracijama Srbije.

“Tokom našeg predsedavanja Savetu EU bitno nam je da svi srpski ministri dođu u Sofiju ili Brisel, da bi uspostavili kontakt sa ljudima. Bitno je da se Srbi osećaju kao da su već deo Unije”, rekao je Vlajkov na konferenciji na niškom Univerzitetu.

On je dodao da Evropska unija “neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana”.

Press clliping sa Konferencije možete pogledati ovde.

Sadržaj cele konferencije možete pogledati na videu ispod